Novosti

RAZVOJNA AGENCIJA MRAV d.o.o.

Održana Početna konferencija projekta "Reciklažno dvorište s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 2 – pogon za razvrstavanje komunalnog otpada“

Održana Početna konferencija projekta "Reciklažno dvorište s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 2 – pogon za razvrstavanje komunalnog otpada“

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina održana je Početna konferencija u sklopu projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 2 – pogon za razvrstavanje komunalnog otpada“ tj. sortirnice u Kutini. 

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 18.02.2021. godine dobiveno je EU sufinanciranje projekta u iznosu od 15.146.402,32 kn (85% bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda). Ukupna vrijednost projekta je 17.994.723,73 kn. Trajanje projekta je u razdoblju od 23. ožujka 2020. godine do 15. rujna 2022. godine.

„Na području Grada Kutine i ostalih JLS potpisnica Sporazuma ne postoji uspostavljena sortirnica, a navedene JLS su sukladno članku 28. ZOGO-a osigurale odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog (glomaznog) otpada, izgradnjom ove sortirnice izravno će se doprinijeti održivom gospodarenju otpadom, poboljšanju sustava gospodarenja otpadom na navedenim područjima, omogućiti će se dodatno sortiranje odvojeno prikupljenih sirovina te povećanje njihove kvalitete i vrijednosti, čime će se ostvariti dodana vrijednost u smislu smanjenja troškova JLS-a budući da se sada moraju pobrinuti za propisno zbrinjavanje takvog otpada, što rezultira visokim troškovima“ rekla je voditeljica projekta Josipa Kos.

Projektom se planira izgraditi i opremiti postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala (sortirnica). Sortirnica je građevina namijenjena unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, u kojoj se razvrstava, mehanički obrađuje te skladišti odvojeno prikupljeni otpad. Grad Kutina je 2020. godine potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave, gradovima Petrinjom, Popovačom i Garešnicom te općinama Velika Ludina, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, o korištenju zajedničke sortirnice koja će biti izgrađena u Kutini.

Sortirnica će biti izgrađena na adresi Ulica Stjepana Radića 298, uz pogon reciklažnog dvorišta, na parceli sjeverno od odlagališta komunalnog otpada, na ukupnoj površini od 5500 m².

U sortirnici se planira izdvajanje sljedećih materijala: papir, karton, tetrapak, PET, PP, PEHD, PVC, LDPE folije, aluminij.

Galerija fotografija

Podjeli ovu stranicu:

Imate ideju za projekt?

Imate ideju za projekt ili Vam je potrebna naša pomoć?

Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca ili na broj telefona: +385 44 659 078. Pošaljite upit