Natječaji i poticaji

RAZVOJNA AGENCIJA MRAV d.o.o.

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama. 

Predmet Poziva je dodjela sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje projekata ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u postojećim obiteljskim kućama.
Fotonaponske elektrane mogu biti postavljene na postojeće obiteljske kuće ili na postojeće pomoćne građevine uz obiteljsku kuću.

Za sufinanciranje su prihvatljive isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon nakon 1. siječnja 2023. godine, stupnja korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih sunčanih modula najmanje 18%, a kreću se najviše do 50% opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane.

Cilj Poziva je povećanje proizvodnje energije i udjela OIE u ukupnoj potrošnji energije te posljedično smanjenje emisije stakleničkih plinova. Procjenjuje se da će provedbom Poziva biti sufinancirano oko 3500 ugrađenih fotonaponskih elektrana.

Prihvatljivi prijavitelji: 
  • fizičke osobe – građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon imali prebivalište na adresi i mjestu kuće

Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu iznosi 12.425.000,00 €.

Nastavak financiranja ugradnje sustava OIE predviđeno je i u 2024. godini, u sklopu  Programa za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijednog 120 milijuna €, za koji će Fond uskoro objaviti uvjete. Postotak sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana će i dalje biti 50%, kao i u ovom pozivu.

Rok za prijavu na Poziv: do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.

Više informacija na poveznici: 

https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=219 

Podjeli ovu stranicu:

Imate ideju za projekt?

Imate ideju za projekt ili Vam je potrebna naša pomoć?

Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca ili na broj telefona: +385 44 659 078. Pošaljite upit