Novosti

RAZVOJNA AGENCIJA MRAV d.o.o.

SAM SVOJ GAZDA - OBRT ILI PODUZEĆE

SAM SVOJ GAZDA - OBRT ILI PODUZEĆE
Slušajući medije stječe se dojam da je dovoljno izaći iz kuće (ili uključiti računalo), reći čime se želiš baviti i „papiri“ će se sami stvoriti. Nije baš tako. Ali nije niti više onako komplicirano kao ranije, kad ste morali danima obilaziti razne urede i službe. 
Osobno mislim da je najteži od svega onaj prvi korak: odluka da sam/a kreneš u poduzetničke vode. Netko je donese iz nužde (ostane bez posla, mora hraniti porodicu), netko dugim promišljanjem (par godina radi kod nekog i uči zanat, svjestan da mora što više naučiti, jer planira imati svoju firmu); a netko iz inata (e neće meni govoriti nitko hoću li ili neću uspjeti, pokazat ću ja njima…).

Napokon ste skupili hrabrost za taj korak i onda… zapeli na prvoj stepenici. Pitate se što je bolje – obrt ili poduzeće? Što se više isplati? Pitate druge za mišljenje i opet niste sigurni u odgovor. Svi odgovori djeluju ispravno i pogrešno u isto vrijeme. Razlog tome je što nema ispravnog odgovora, već odgovor ovisi o Vašem planu poslovanja.
U nastavku navodim obilježja obrta i poduzeća te njihove troškove kako biste lakše donijeli odluku. Za početak, razmislite koliki prihod očekujete i koji je trošak materijala/robe/usluga potreban da biste ostvarili zamišljeni prihod. Kada ste to odredili, odlučite koji je oblik poslovanja povoljniji za vas.

U prilogu se nalazi detaljniji opis razlika Obrta i Poduzeća, te Tablica 1 (koja prikazuje razlike između obrta i poduzeća) i Tablica 2 (koja prikazuje razliku između različitih pravnih oblika za istu razinu prihoda/primitaka i troškova/izdataka od operativnog poslovanja).

Povezani dokumenti

Image

Podjeli ovu stranicu:

Imate ideju za projekt?

Imate ideju za projekt ili Vam je potrebna naša pomoć?

Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca ili na broj telefona: +385 44 659 078. Pošaljite upit